top of page
PRP.jpeg

PRP en PRF

PRP staat voor Platelet Rich Plasma

PRF staat voor Platelet Rich Fibrin.

PRP en PRF

Platelet rich plasma (PRP) is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes.  

Lichaamseigen of autoloog PRP kan gebruikt worden voor de behandeling van peesletsels, onder meer een peesontsteking met acuut of chronisch karakter (bv. tenniselleboog, ontsteking van de achillespees en kniepees) en kleine tot middelgrote scheuren in die pezen.

De PRP-technologie werd ongeveer twintig jaar geleden ontwikkeld en voornamelijk toegepast in de hartchirurgie om de wondheling te bespoedigen. Pas sinds enkele jaren wordt de techniek ook toegepast bij peesletsels. Ondertussen hebben heel wat wetenschappelijke studies aangetoond dat groeifactoren een zeer belangrijke rol spelen in het herstel van peesletsels.

HOE VERLOOPT EEN PRP-BEHANDELING?

Een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen en gecentrifugeerd. Tijdens het centrifugeren worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden door het verschil in soortelijk gewicht. Zo kunnen de bloedplaatjes selectief uit het eigen bloed worden geïsoleerd.

De bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een zeer belangrijke rol bij de heling van peesletsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren tot achtmaal toe, waardoor de kans dat peesletsels helen groter wordt.

Het menselijk lichaam heeft een sterk zelfherstellend vermogen. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes - en dus groeifactoren - in te spuiten helpen we het natuurlijke genezingsproces een groot stuk vooruit. Lopen we bijvoorbeeld een snijwond op, dan reageert ons lichaam daarop door bloedplaatjes naar de wonde te brengen. Die geven dan hun groeifactoren vrij en leiden zo de wondgenezing in.

BEN IK GEBAAT BIJ EEN PRP-BEHANDELING?

Een PRP-behandeling kan worden overwogen bij een peesletsel dat al klassiek werd behandeld met ontstekingsremmers, kinesitherapie enzovoort en waarbij het gewenste resultaat uitbleef.

VOORBEREIDING OP DE BEHANDELING

  • Het is belangrijk dat twee weken voor de behandeling geen bloedverdunners of ontstekingsremmers meer worden ingenomen (bv.Voltaren, Aspirine, Apranax, Mobic, Celebrex, enz.)

  • Bent u allergisch voor ACD-A anticoagulans? Breng uw behandelende arts dan op de hoogte.

 

AANDACHTSPUNTEN NA DE BEHANDELING

  • De inspuiting kan lokale pijn veroorzaken. Die is vaak ernstig en kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het nabije gewricht. Dat is evenwel tijdelijk. Uw behandelende arts zal u adviseren het de eerste drie dagen rustig aan te doen.

  • Na de inspuiting wordt een drukverband aangelegd, dat pas na 24 uur mag worden verwijderd.

  • In de eerste week na de behandeling neemt u beter geen ontstekingsremmers in.

  • Bij een infiltratie ter hoogte van de knie of voet voorziet u het best krukken, aangezien u de eerste drie dagen uw knie of voet niet mag belasten.

 

MOGELIJKE BIJWERKINGEN

  • Bloeduitstorting als gevolg van het doorprikken van kleine bloedvaten

  • Tijdelijke of blijvende zenuwpijn. Het aanprikken van een zenuw kan gevoelloosheid veroorzaken.

  • Infectie

NIEUW :

PRP crème 

Recent hebben we ook PRP crème in ons gamma.  Deze high-tech crème is samengesteld met PRP uit uw bloedafname.  Allergisch reacties zijn dus onmogelijk.  

Het serum voor PRP (PRP-regeneratiecrème) is een universele, veelzijdige PRP-crème die celvernieuwing bevordert, de huid voedt en hydrateert. Het voorkomt ook huidveroudering en bestrijdt ontstekingen. Het product is ontworpen om voor elke klant te worden aangepast op basis van de behoeften van de klant en wat ze verlangen van hun huidverzorgingsroutine.

 

Plasma is rijk aan groeifactoren, hormonen, vitamines, eiwitten en stamcellen. Bloedplaatjesgroeifactoren spelen een zeer belangrijke rol bij elk type huidverjonging. Er is geen natuurlijke manier om je huid te voeden en weer op te bouwen.

 

PRP Serum Crème wordt aanbevolen voor iedereen die last heeft van ontstekingen, eczeem, acne of allergieën omdat bloedplaatjes in de cellen een sterk ontstekingsremmend en wondhelend effect hebben.

In tegenstelling tot conventionele crèmes zijn hier de lichaamseigen plasma-eiwitten aan het werk. Daarnaast worden trombocytengroeifactoren gebruikt, die ook in plasma voorkomen. Groeifactoren zijn belangrijk voor elk type regeneratie.

 

PRP Anti-Aging Crème bevordert de celvernieuwing, voedt en hydrateert de huid, gaat huidveroudering tegen en gaat ontstekingen tegen.

bottom of page