top of page
_edited.png

Hyperbare zuurstoftherapie

Bij hyperbare zuurstoftherapie wordt 100% zuurstof toegediend aan een druk hoger dan de atmosferische druk

klinisch getest.jpeg

Wat is hyperbare zuurstoftherapie ?

 

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is het gebruik maken van zuurstof als geneesmiddel om bepaalde ziekten te genezen.  

 

Om dit te bekomen wordt 95 tot 100% zuurstof aan een druk hoger dan de atmosferische druk in een cabine toegediend aan de patiënt.  

 

Hierdoor gaan er in het lichaam verschillende processen in werking treden die ervoor zorgen dat er meer zuurstof aangeboden wordt op plaatsen waar er tekorten zijn (na hersentrauma, infarcten,...) en wordt het immuunsysteem geactiveerd waardoor er een betere genezing ontstaat van ontstekingen.  Ook gaan er zich nieuwe bloedvaten ontwikkelen waardoor grote en moeilijk te genezen wonden een duidelijke verbetering vertonen.

Niet enkel ziekten kunnen verholpen worden met HBOT, maar ook voor sporters kan het belangrijk zijn in hun revalidatieproces of om hun prestatievermogen op te drijven.  Er zijn ook studies die bewijzen dat de huid jonger en elastischer wordt bij toediening van HBOT.  Om deze reden zijn er verschillende plastische chirurgen die deze techniek voorschrijven om een mooier resultaat en een kleiner litteken te bekomen na hun heelkunde.  

Bij OxyVitae werken we met zuurstofkamers die beperkt zijn in maximale druk, zo kunnen we ongeveer 90% van de aandoeningen behandelen zonder risico op nevenwerkingen.  Verder is de behandeling volledig pijnloos.

Welke aandoeningen kunnen we behandelen ?

Door het toedienen van 95 à 100 % zuurstof, in plaats van de 21 % die we inademen, gaat er een betere opname zijn in al onze lichaamscellen.  Deze lichaamscellen gebruiken dit zuurstof om op een hoger en beter niveau te gaan werken.  Met HBOT kunnen we dus alle aandoeningen behandelen die veroorzaakt worden door een tekort aan zuurstof in de cellen.  Door combinaties van aandoeningen of aandoeningen die verschillende oorzaken hebben, zullen we met HBOT niet altijd genezend kunnen werken, maar zal er een verbetering van de symptomen optreden.

Enkele voorbeelden van aandoeningen die reeds behandeld zijn met hyperbare zuurstof zijn : 

Fibromyalgie

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Cerebral Palsy

Weefselherstel

Verbetering van motorische functies na CVA, aangeboren afwijkingen,...

Verbetering van spraak en taalgebruik

Autisme

Vermindering spierspasmen

Verbetering van het geheugen, vasculaire dementie

Bloedarmoede

Bloedvat problemen

Colitis

Na (plastische) heelkunde

Herstel na een breuk

Cluster Hoofdpijn,  Migraine

Na een behandeling van een hartaanval

Inflammatie, Artritis, artrosepijn

Lupus

Ziekte van Lyme

Bijna verdrinkingen

Complicaties na een mislukte zelfmoordpoging door verhanging

Perifere zenuwbeschadiging en neuropathie

Revalidatie

Traumatische hersenletsels

Verjonging van de huid

...​

Indien u één van deze aandoeningen bij OxyVitae wil laten behandelen zal de arts eerst met u bekijken of er goede resultaten te bekomen zijn met de behandeling en of u in aanmerking komt voor HBOT.  Nadien zal een behandelingsschema opgesteld worden.

Indien u wil aanspraak maken op een terugbetaling in een erkend ziekenhuiscentrum, kan dit enkel voor de volgende aandoeningen :

 • Koolstofmonoxide-intoxicatie (CO-vergiftiging).

 • Duikongevallen (decompressieongevallen).

 • Plots optredende doofheid (al dan niet door geluidstrauma) .

 • Aantasting van beenderige structuren (osteo-radionecrose) en weke weefsels (radiocystitis) na bestraling.

 • Preventieve behandeling voor tandextractie in bestraald bot .

 • Slecht genezende wonden:

  • Voetwonden bij diabetespatiënten.

  • Besmette wonden .

  • Uitgebreide wonden na ongevallen

  •  …

 

Iedere behandeling gebeurt op voorschrift van een arts.

Hoe verloopt een sessie ?

Voorafgaande onderzoeken

Aangezien we met zuurstof als geneesmiddel werken, vragen we om enkele 'pre-sessie' onderzoeken te ondergaan.  Zoals u wenst kunnen deze zowel bij OxyVitae door een arts uitgevoerd worden of door uw huisarts. Indien alles bij uw huisarts zou plaatsvinden vragen we volgende onderzoeken/documenten mee te brengen:

1) Algemeen medisch onderzoek met voorgeschiedenis en medicatielijst

2) Duidelijke omschrijving van de klachten

3) ECG of hartfilmpje

4) Spirometrie met reversibiliteit : longfunctieonderzoek

5) RX van de longen met protocol

Aan de hand van deze resultaten zal onze arts bepalen of uw aandoening in aanmerking komt voor een behandeling en of u geen bij komende aandoeningen heeft die een behandeling onmogelijk maken.

De sessie zelf

U zal door het aanwezige personeel in de cabine geholpen worden.  Daar krijgt u een zuurstofmasker opgezet dat u de 100% zuurstof zal toedienen.  Eenmaal in de cabine kan u rustig neerliggen.  Aangezien de cabine redelijk ruim is kan u er eventueel samen met uw kind in plaatsnemen. Daarna wordt het grote schuifraam gesloten.  Door de omvang van dit schuifraam heeft u een open zicht op de behandelruimte en is er een minimaal claustrofobisch gevoel.  In de cabine kan u steeds via een intercom spreken met het personeel van OxyVitae en kan u steeds de behandeling zelf onderbreken.  

Bij de start van de sessie zal u voelen dat de druk opgedreven wordt.  U krijgt dan in uw oren hetzelfde gevoel als in een vliegtuig dat landt of opstijgt.  U dient dan uw oren te 'klaren'.  Dit kan door te slikken of te kauwen.

Een sessie duurt, afhankelijk van de reden, één tot anderhalf uur.  Nadien wordt de druk automatisch terug afgebouwd naar de normale druk en kan het schuifraam terug geopend worden.

U zal dan uit de cabine geholpen worden.

Tijdens de sessie kan u rustig slapen, een boek lezen of op een iPad of de TV een film bekijken.  Uiteraard kan u uw eigen tablet meebrengen.

Contact

 Adres :

Locatie 1 : Hogeweg 11A te 9320 Erembodegem; België

Locatie 2 : Dekkersveld 17 te 9450 Heldergem; België

bottom of page